Religious Technology Center Religious Technology Center
Houder van de Dianetics & Scientology handelsmerken
Introductie
De Scientology Religie
Het Garanderen van de Toekomst van Scientology
David Miscavige Voorzitter van de Raad van Bestuur
Stuur een rapport aan RTC
Zaken van Belang voor RTC
Neem contact op

Dat was 1950. Steeds grotere bommen. Koude Oorlog psychiatrie die een doodsangst bewerkstelligde. En een bevolking die in de schaduw van een paddestoelwolk leefde. En dit was precies de wereld waarin L. Ron Hubbard Dianetics aanbood.

Als we hier zo samen zijn op de laatste avond vóór het jaar 2000 en ik het over Boek Eén heb, zal je onmiddellijk denken: "een handboek over auditing." Maar je kunt de kijk op de wereld van 1950 niet vergeten, en het ware doel van Boek Eén: het uitwissen van de bron van aberratie die de wereld in mei 1950 in een dusdanige conditie had gebracht. En als bewijs van dat LRH doel, luister nogmaals naar de eerste paragrafen van Dianetics: "Een wetenschap van het verstand is een doel dat de mens generaties lang heeft beziggehouden. Legers, dynastieën, en gehele beschavingen zijn door het gebrek aan zo’n wetenschap gevallen. Rome verviel tot stof vanwege dat gebrek. China bloedt vanwege het gemis van zo’n wetenschap. En in de arsenalen ligt een atoombom, volledig gewapend vanwege onwetendheid van zo’n wetenschap."

Feit is dat de LRH ontdekking van het reactieve verstand als de bron van al het menselijk kwaad, en auditing als het geneesmiddel, de mensen een wapen had gegeven dat veel krachtiger was dan de atoombom. Dus wat betekende Dianetics voor de bevolking van 1950, die nerveus de lucht in de gaten hield voor binnenkomende bommen? Geen lichtflits uit het niets – Dianetics was een werkelijke lichtflits uit de hemel!

En dit was de vonk achter de woorden "Boek Eén Explosie" en "Lopend Prairievuur." En naarmate dat vuur zich door Amerika verspreidde schreven kranten zoals in Houston het volgende: "Boekverkopers waren verrast, maar niet te verrast om extra exemplaren te bestellen van het boek dat het plaatselijke lezerspubliek had overwonnen." En waarom precies deze verrassing? Er was geen vleiende recensie in The New York Times, geen steun van de gevestigde orde. Ook was het boek door een kleine uitgever uitgegeven – nauwelijks het soort voor bestsellers. En toch verkocht Dianetics meer dan enig ander boek op de boekenplank.

Maar er was iets anders uniek in dit Boek Eén verhaal wat de gevestigde orde echt op stang jaagde: Hier was een boek dat niet alleen werd gelezen en in de boekenkast werd gezet. Dit was een boek dat een nationale storm van activiteiten creëerde. Mensen lazen het niet alleen, ze pasten het ook toe.